Балмұздақпен улануды қалай болдырмауға болады?
Жазда балаға балмұздақты әпермеу мүмкін емес. Бірақ кейде балалар өз шегін білмейді. Балмұздақ сүт өнімі екенін ескере отырып, өндірушілер технологияны сақтамаса, одан уланып қалуға болады.
Балмұздақпен улануды қалай болдырмауға болады:
— Балмұздақ жеген кезде улану қаупін азайту үшін өнімнің құрамын мұқият оқып шығу керек. Егер балмұздақта көптеген химиялық қоспалар, өсімдік майлары және басқа да төмен сапалы ингредиенттер болса, сатып алудан бас тартқан дұрыс.
— Құрамы, жарамдылық мерзімі және сақтау шарттары туралы ақпарат дұрыс көрінбей немесе өшірілген болса балмұздақды жеуге болмайды. Қаптаманың өзінде ақаулар болған жағдайда (әсіресе оның тұтастығы бұзылған жағдайда), өнім тұтынуға жарамсыз болып саналады.
— Деформацияланған, мыжылған, еріген балмұздақты жеуге болмайды.
— Егер тістеген кезде мұз кесектері немесе басқа қатты заттар сезілсе, өнім бірнеше рет қатырылуы немесе дұрыс сақталмауы мүмкін. Жақсы, сапалы балмұздақ келесі сипаттамаларға ие:
- біртекті нәзік құрылым;
- жағымсыз дәм мен жағымсыз иістің болмауы;
- мұздатылған массада қандай да бір бөлшектердің болмауы (жаңғақтарды, жемістерді және басқа да қоспаларды қоспағанда);
- біркелкі түс;
- ақ дақтарсыз тегіс глазурь.
Балмұздақ – жоғары калориялы болса да, өте пайдалы. Балмұздақ таңдағанда, сапасыз тауарлардың денсаулығына зиян тигізбеу үшін өнімнің этикеті мен сыртқы түрін мұқият қарау керек.