Дұрыс тамақтанудың 12 принциптері
12.11.2019
- Дені сау теңдестірілген диета жануар тектес емес, өсімдік тектес түрлі өнімдерге негізделеді.
- Нан, жарма және макарон өнімдері, күріш және картоп әр тамақ ішу кезінде күніне бірнеше рет желінеді.
- Әр түрлі көкөністер мен жемістерді күніне бірнеше рет (500 грамнан астам) пайдалану керек. Жергілікті өндіріс өнімдеріне артықшылық беру керек.
- Құрамында майы мен тұзы төмен сүт және сүт өнімдері (айран, қышқыл сүт, ірімшік, йогурт) күнделікті рационда қажет.
- Құрамында майы жоғары ет және ет өнімдерін бұршаққа, балыққа, құсқа, жұмыртқаға немесе ет сорттарына ауыстырыңыз.
- Ет, балық немесе құс порциясы аз болуы керек.
- Ботқада және бутербродтарда «көрінетін» майды тұтынуды шектеңіз, ет-сүт өнімдерінің төменгі сорттарын таңдаңыз.
- Қант, оның ішінде тәттілерді, кондитерлік өнімдерді, десерттерді тұтынуды шектеңіз.
- Нандағы, консервіленген және басқа өнімдердегі тұзды есепке ала отырып, Тұзды жалпы тұтыну күніне бір шай қасықтан (6 грамм) аспауы тиіс. Йодталған тұзды пайдалану ұсынылады.
- Сіздің салмағыңызды бақылаңыз, оны жасыңыз бен бойыңыз үшін ұсынылған шекараларда ұстап тұруға тырысыңыз (оны мына формула бойынша анықтауға болады: килограммдағы салмақты бойыңызға бөліңіз. Алынған нәтиже 20-дан кем болмауы және 25-тен артық болмауы тиіс).
- Азық-түлікті (тек жаңа ғана емес, мұздатылған, кептірілген) таңдау, ең алдымен, сіздің туған жеріңізде өсірілгендерге артықшылық беріңіз.
- Өнімдерді бумен, микротолқынды пеште, қайнату немесе пісіру арқылы дайындаңыз. Тағам дайындау кезінде майлар, қант және тұз қосу мөлшерін азайтыңыз.
Өз тамақтарыңызды талдаңыз
- Егер сіз 11-12 тармақты сақтасаңыз, онда сіздің тамақтануыңыз сау деп атауға болады.
- 8-10 тармақ ғана болса, сіз өз денсаулығыңызға зиян келтіруіңіз мүмкін.
- 5-8 – жүрек-қан тамырлары ауруларының және асқорыту органдарымен байланысты проблемалардың қаупі зор
- 5 кем – сіз толықтай тамақтану рационын қайта қарау керек. Әйтпесе, сіздің өміріңіздің ұзақтығын қысқартуға әкелуі мүмкін.