Ішек инфекцияларының және тамақтан уланудың алдын алу

20.06.2023

Жазғы маусымның басталуымен тиісті профилактикалық шаралар қабылданбаса, жіті ішек инфекциялары мен тамақтан улану қаупі айтарлықтай артады. Жіті ішек инфекцияларының, тамақтан улану қаупінде рұқсат етілмеген көше саудасы – жеке тұлғалардың өздігінен жасалған, қол асты заттарды (қораптар, жәшіктер) пайдаланатын сауда орындары ерекше қауіпті.
Азық-түлік өнімдерінің, оның ішінде тез бұзылатын, үйде жасалған (сүт өнімдері, консервілер, тәтті тоқаштар, бәліштер, қуырылған шекілдеуік, жаңғақтар, кептірілген балықтар) рұқсат етілмеген саудасы тамақтан улану, жұқпалы аурулар (дизентерия, сальмонеллез, туберкулез, тағамдық токсикоинфекция, ботулизм) ықтималдығымен қауіпті. Өнімдерді дайындаудың шарттары, жануарлардан алынатын өнімдердің (ет, сүт, жұмыртқа) ветеринариялық саламаттылығы, әртүрлі инфекциялардың бактерио тасымалдаушысы болуы мүмкін сатушылардың денсаулық жағдайы белгісіз.
ЖІИ қоздырғыштары сүт және ет өнімдерінде өте тез көбейеді. Қайнатылмаған сүт және одан жасалған өнімдер әсіресе қауіпті. Стафилококкты токсикалық инфекцияның қоздырғыштары кілегей қосылған кондитерлік өнімдерде, дайын тағамдарда — салаттарда, винегреттерде, сүт өнімдерінде жақсы көбейеді. Сальмонеллездің қоздырғыштары адамның ағзасына көбінесе микроб түскен, жеткіліксіз термиялық өңделген ет өнімдері арқылы енеді.
Рұқсат етілмеген сауда орындарында азық-түлік өнімдерін, тоңазытқыш қондырғысыз сатылатын тез бұзылатын өнімдерді сатып алудан абден бас тартудан басқа, алдын алу шаралары ретінде мыналарды еске түсіру керек:
• азық-түлік өнімдерін, ең алдымен сүт, кондитерлік өнімдер, үйдегі ет және шұжық өнімдерін кездейсоқ орындардан сатып алмау;
• тамақ өнімдерінің жарамдылық мерзіміне әрқашан назар аудару;
• тез бүлінетін өнімдердің, оның ішінде үйде дайындалған өнімдердің жарамдылық мерзімдері мен талаптарын сақтау, өнімдер бүліне бастаған кезде, оларды тұтынбау;
• жидектер мен жемістерді алдын ала мұқият жуғаннан кейін ғана тұтыну;
• суды кездейсоқ көздерден ішпеу;
— жеке гигиенаның қарапайым ережелерін сақтау маңызды – тамақтанар алдында және дәретханаға барғаннан кейін қолды жуу.
Көзді екі жасқа дейінгі балалар ЖІИ жиі ауыртатынын ескере отырып, аналар тамақтандыру және жеке гигиена ережелерін қатаң сақтауы керек. Балалардың қолдарын үнемі жуу керек, сонымен қатар көшеден әкелінген ойыншықтарды сабынмен мұқият жуу қажет.
Тамақтан улану мен ЖІИ емдеуден гөрі, олардың алдын алу оңай екенін есте сақтаңыз. Осы қарапайым ережелерді сақтау өзіңізді және отбасыңызды тағамнан улану мен жұқпалы аурулардан қорғауға көмектеседі.

Accessibility